subota, 21. siječnja 2012.

Podrška iz svijeta - za sada + mediji

Skopje, Makedonija (Slobodan Indeks)

London, Velika Britanija (Occupy London)

Zaprešić, Hrvatska (Zaprešićka Slobodarska Inicijativa)

Beograd, Srbija (Sindikat obrazovanja, ASI)

Tbilisi, Gruzija (RKAS, Gruzija)

Ljubljana, Slovenija

Za razliku od Zagreba, gdje su se najviše mogle vidjeti desničarske poruke koje izjednačavaju Europsku Uniju s bivšom Jugoslavijom, u Rijeci su na skupu dominirale crveno-crne zastave koje predstavljaju simbole anarho-sindikalizma, anarho-komunizma i radničkog pokreta generalno.

Izvor: advance.hr

Stotinjak prosvjednika okupljenih na Jadranskom trgu pozvalo je jučer Riječane da na referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju glasuju protiv. Prosvjedni skup u organizaciji Autonomnih studenata, AntiFa Rijeka, Slobodarskog bloka i Mreže anarhosindikalista Rijeke, započeo je obraćanjem govornika koji su, praćeni pljeskom i povicima podrške okupljenih, iznosili argumente protiv ulaska Hrvatske u EU.
– Europska unija je u krizi, a njeni političari, pod čijim je lošim lošim vodstvom i došlo do ekonmske i političke krize, teret svaljuju na leđa radnika, seljaka, studenata i ostalih najugroženijih kategorija stanovništva. Predlažu ukidanje kolektivnih ugovora, smanjenje plaća, i ukidanje drugih prava, kazao je jedan od govornika.
Ostali su upozoravali na opasnosti koje prijete domaćem gospodarstvu, posebice brodogradnji, poljoprivredi i ribarstvu ulaskom Hrvatske u EU, istodobno prozivajući hrvatske političare za jednostrano i neargumentirano pozivanje građana da glasuju za ulazak u Uniju. 
– Nama će u EU biti smanjena radnička prava, oduzeta radna mjesta, ali naši će političari koji odu u europski parlament imati 15 tisuća eura plaće i 13 tjedana godišnjeg odmora, kazao je jedan od prosvjednika.
S Jadranskog trga prosvjednici su krenuli u šetnju Korzom, uzvikujući »Ne damo »3.maj«, uz kratko zaustavljanje pred zgradom poglavarstva. Prosvjed je mirno, kako je i započeo, završio na mostu preko Rječine ispred hotela Kontinental. 

Izvor: novilist.hr

Nema komentara:

Objavi komentar