petak, 22. travnja 2011.

Koordinacija prosvjeda Rijeka -> Mreža uzajamne pomoći

Koordinacije prosvjeda Rijeka se na sastanku održanom 18.4.2011. transformirala u Mrežu uzajamne pomoći - Rijeka:

Mreža uzajamne pomoći – Rijeka (ex Koordinacija prosvjeda Rijeka) neformalna je grupa radnika, nezaposlenih, studenata, školaraca i umirovljenika. Unutrašnje funkcioniranje grupe odvija se na direktnodemokratskim - ravnopravnim osnovama, odnosno, svaki sudionik ima pravo slobodno predlagati, raspravljati i glasovati o pitanjima koja se tiču rada grupe.

MUP – Rijeka će kroz javne kampanje, prosvjede i ostale direktne akcije ukazivati na kršenja radničkih i ljudskih prava u Rijeci i okolici, te iste pokušati riješiti kolektivnom solidarnošću i pomoći. Uz ukazivanja na kršenja prava, grupa će pokušati kroz solidarne doprinose i volontiranja pozitivno utjecati i na egzistencijalne probleme sudionika grupe i šire.

MUP – Rijeka se neće zadržati na „liječenju simptoma“, već će aktivno ukazivati na nejednaku raspodjelu društvenih dobara i političke moći, te na sprječavanje slobodnog protoka svih informacija i na sprječavanje slobodnog pristupa sredstvima za proizvodnju. Odnosno, grupa će se zalagati za slobodan pristup svim društvenim dobrima, informacijama i sredstvima za proizvodnju, te za direktnu demokraciju kao alternativu centraliziranju političke moći.


Prva akcija MUP-a (20.4.2011.):



Prosvjednici ispred Cammea skandirali »Kosta, lopove«


RIJEKA Prosvjednici koji su u ritmu srijeda-subota posljednjih tjedana demonstrirali ulicama centra Rijeke, jučer su za svoj cilj imali sjedište tvrtke Taxi Cammeo u Mihanovićevoj ulici na Krimeji. Njih dvadesetak, uobičajeno opremljenih hrvatskim zastavama i crveno-crnim anarhosindikalističkim barjacima, zaustavili su se ispred ograde koja okružuje parkiralište i prostorije Cammea oko 19 sati i tamo boravili 15-ak minuta.
    – Ovo je podrška sadašnjim i bivšim radnicima ove firme, kao i svim radnicima koji ne žele raditi kao vi i traže svoja prava, rekao je jedan od prosvjednika, nakon čega su ostali zaredali pitanjima upućenima radnicima Cammea, nekolicina kojih je nervozno šetala parkiralištem.
    – Da li vaš šef još krade? Na koliko ste prijavljeni? Kolika vam je plaća? Strah je među vama, ali mi vam dajemo podršku, dobacivali su pojedinci. Na kraju prosvjeda uslijedio je skandiranje »Kosta, lopove«, upućeno vlasniku Cammea Kosti Minovskom, koji, prema tvrdnjama bivših radnika ove tvrtke, krši radnička prava svojih vozača i ponaša se prema njima kao prema robovima.  
    Ovo je bila posljednja akcija Koordinacije prosvjeda Rijeka koja će se transformirati u Mrežu uzajamne pomoći (MUP), s ciljem da se umjesto prosvjeda po ulicama ciljano »posjećuju« tvrtke za koje je skupljeno dovoljno informacija da ne poštuju prava radnika.
I. BALEN


Nema komentara:

Objavi komentar