ponedjeljak, 23. travnja 2012.

Prosvjed za 1. Maj, trg 128. brigade, 12h - Rijeka!


1. MAJ RADNICIMA, A NE PARTIJAMA!
400 000 nezaposlenih, 80 000 bez plaće

Prvi Maj nije izmislila ni Partija iz prošlog sistema niti SDP koji taj dan svake godine koristi za vlastitu promociju po cijeloj Hrvatskoj. SDP koji je uz HDZ najodgovorniji za katastrofalnu situaciju u kojoj se nalaze radnici, nezaposleni, seljaci, umirovljenici, školarci i studenti u Hrvatskoj. 


Za 1. Maj 1886. 200 000 radnika marširalo je ulicama Chicaga zahtijevajući osmosatno radno vrijeme, 8 sati za kulturu i 8 sati za odmor. U Rijeci su za 1. Maj 1890. marširali radnici tvornice Torpeda, tvornice duhana, radnici Parabrodskog društva 'Adria' i zidari. Danas se za 1. Maj gušimo u kreditima, neisplatama plaća, socijalnim rezanjima, nezaposlenosti, neizvjesnosti radnog mjesta i sasvim izvjesnoj prijetnji gašenja brodogradilišta. Gušimo se u kapitalističkoj krizi izazvanoj kapitalističkom logikom „sve u ime profita“ – profita manjine – političara, tajkuna i šefova, koji krizu prelamaju preko naših leđa, jer im to dozvoljavamo! Dok istovremeno sebi ne smanjuju plaće i prava.


Događaju se kresanja socijalnih prava sa svih strana, a i onda političari imaju hrabrosti istupati kao „radničke stranke“, „predstavnici ugroženih“. Zato mi nemamo svoje stranke i predstavnike, sami se štitimo i sami se organiziramo, sami sebe predstavljamo i jedni drugima pomažemo, druge alternative nema, jer će nas sve stranke izmanipulirati, svi predstavnici izdati – stoga se oslanjamo na vlastite snage, ravnopravno djelujući sa svojim susjedima, kolegama s radnog mjesta, a to predlažemo i vama – organizirajte se!
Mreža uzajamne pomoći, Rijeka

---------------------------------------------------------------------------------------------

Nakon prosvjeda slijedi druženje uz grah, muziku, ćakulu!

Nema komentara:

Objavi komentar